PSK chce v roku 2006 zvýšiť príjem z dane z motorových vozidiel o 10 miliónov Sk

14.09.2005 Prešov

Prešov 14. septembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce v roku 2006 zvýšiť svoj príjem z výberu dane z motorových vozidiel o 10 miliónov Sk. Prís...
Prešov 14. septembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce v roku 2006 zvýšiť svoj príjem z výberu dane z motorových vozidiel o 10 miliónov Sk. Príslušný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) je oddnes na verejné pripomienkovanie aj na internetovej strane PSK na adrese www.vucpo.sk.

Oproti tohoročnému platnému nariadeniu prináša návrh 2 zmeny - zavádza 50-% zľavu pre platcov dane vlastniacich vozidlá poľnohospodárskej výroby a zvyšuje o 5 % základné sadzby pre jednotlivé druhy dopravných prostriedkov. Skutočnosť, že VZN na tento rok neumožňovalo žiadne úľavy na dani pre poľnohospodárov, vyvolala značnú nespokojnosť najmä členov Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Protestom priamo na rokovaní krajského parlamentu začiatkom roka žiadali nápravu, avšak VZN tohto druhu sa po prijatí nemôže meniť.
Vedúci odboru dopravy Úradu PSK Pavel Olejár k tomu na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove povedal, že k 30. augustu t. r. bolo na príslušnom účte PSK zriadenom na príjem dane z motorových vozidiel vyše 228 miliónov Sk. Celkove tohoročný rozpočet ráta s príjmom 262 miliónov Sk. Ako dodal, v budúcom roku by sa teda malo vybrať vyše 272 miliónov Sk.
VZN majú na svojom najbližšom zasadnutí schváliť členovia Zastupiteľstva PSK. Olejár nepredpokladá zásadnejšie zmeny v návrhu, a to ani po jeho pripomienkovaní. Navyše PSK nemôže vyhovieť takým, ktoré sú v rozpore so zákonom. Napríklad s takou požiadavkou prišlo podľa Olejára združenie ČESMAD. Žiadalo zaviesť zvýšenú sadzbu dane pre tých majiteľov nákladných áut, ktoré nie sú ekologicky bezpečné a naopak zvýhodniť majiteľov áut s normou Euro3.
Správcom i tejto dane je príslušný daňový úrad v Prešove, avšak je to prvá daň, ktorá v 100-% rozsahu tvorí príjem vyššieho územného celku.
 

Vyberte región